امکانات اضافه
جاروها در هر گروهی که قرار بگیرند میتوانند دارای امکاناتی اضافه باشند که آنها را به دیگران برتری دهد. وجود آنها برای عملکرد دستگاه الزامی نیست ولی حذف هر یک میتواند بر راندمان دستگاه، عملکرد بهینه و استفاده راحت از دستگاه تأثیر منفی بگذارد. در زیر به تعدادی از این امکانات میپردازیم:
لوله تلسکوپی
لولههای فلزی جاروبرقی برای استفاده در شرایط خاص یا برای تطبیق با قد کاربر قابل تنظیم هستند و برای این کار از مکانیسمی بهره میبرند که به آن «تلسکوپی» اطلاق میشود. این ویژگی باعث میشود تا لولههای فلزی روی هم بلغزند و در اندازههای از پیش تعریفشده ثابت شوند. برای آزادکردن گیرهی تلسکوپی و تغییر اندازه از دکمهی ساده یا دکمههای استوانهای پیشرفته استفاده میشود. در دکمههای استوانهای اندازهکردن لوله کاری راحتتر است و با کشیدن این دکمه به هر سمت اندازهی لوله تغییر بهدلخواه کاربر تغییر میکند.
لوله خرطومی
لوله خرطومی در جاروهای مختلف ساختاری منعطف دارند تا بهراحتی به چپ و راست، عقب و جلو حرکت کنند و در همین حین قطع نشده و تا نشوند. این لولهها معمولا پلاستیکی هستند. در مدلهای گرانقیمتتر چینهای لوله دیده نشده و روکشی از الیاف پلیمری دیده میشود. طول عمر این لولهها بیشتر بوده ولی تهیهی مجدد آنها کاری سخت است و نیاز به پرداخت هزینهای زیاد دارد.
طول لولههای خرطومی در بیشترین حالت، در حدود ۲ متر است و بلندی بیشازحد این لوله همانند کوتاهی غیرمعمول آن باعث سختی در استفاده از جارو میشود. علاوه بر کاهش قدرت مانور در لولههای بلند، قدرت مکش هم افت خواهد کرد. پس فریب طول بلند لولهی خرطومی را که در برخی تبلیغات به آن اشاره میشود نخورید.
محل اتصال لوله خرطومی به بدنه
شاید کماهمیت باشد ولی بودنش خیلی بهتر از نبودنش است. در این مکانیسم ویژه در محل اتصال لوله خرطومی به بدنه محدودیتی برای چرخش خرطومی وجود ندارد و کاربر به هر طرف که برود خرطومی میچرخد و قدرت مانور را بالا میبرد. این مکانیسم اتصال معمولا در جاروبرقیهای بدون کیسه به کار گرفته نمیشود که این امر ناشی از نحوهی طراحی این دستگاههاست.
نشانگر پر بودن مخزن
احتمالا این نشانگر هیچوقت در جاروهای بدون کیسه استفاده نشود زیرا مخزن آنها شفاف بوده و میزان آشغال جمع شده در آنها دیده میشود. نشانگر پر بودن مخزن در جاروهای کیسهای کاربرد زیادی دارد و بهصورت یک نوار قرمز یا چراغ روشنشده و کاربر را مطلع میسازد تا کیسه را خالی یا تعویض کند.
چرخها
چرخها یکی از موارد مهم در جاروبرقی محسوب میشود. چرخها یا در کنار دستگاه نصب میشوند یا در زیر آن به شکلی مخفی نصب میشوند. در مدلهایی که چرخ در کنار بدنه جارو قرار میگیرد یک چرخ دوار هم در زیر دستگاه نصب میشود تا قدرت مانور جارو بالا برود. بزرگ بودن چرخها و چرخش راحت آنها باعث میشود تا جارو روی سطوح مختلف بهآسانی حرکت کند.
دستگیره
دستگیره شاید به نظر خیلی افراد چندان مهم نباشد ولی یکی از بخشهای مهم جاروبرقی است چراکه مستقیما با کاربر در ارتباط است و شکل ناصحیح آن کاربری دستگاه را بسیار دشوار میکند. در مدلهای ارزانقیمت و اقتصادی دستگیرهی جارو خمیده است و با یک انحنای ملایم خرطومی را به لولهی فلزی متصل میکند. در مدلهای گرانتر، طراحی دسته ارگونومی بیشتری داشته و فشار کمتری به دست کاربر وارد میسازد.
کنترل روی دسته
یکی از مواردی که در انتخاب جارو برای افراد تاثیر زیادی دارد وجود کنترل قدرت موتور و دکمهی خاموش و روشن جارو روی دسته است. در دستگاههایی که این خصیصه در آنها وجود ندارد کاربر برای روشن و خاموش کردن و تغییر قدرت موتور یا همان قدرت مکش مجبور است از روی بدنه این کار را انجام دهد.
سیم برق و سیمجمعکن
تقریبا تمام جاروبرقیهای خانگی در حال حاضر دارای سیمجمعکن هستند و سیم یا کابل برق بلند جارو را به داخل دستگاه جمع میکند. این کار با فشردن دکمهی پدالی روی بدنه انجام میشود.
کابل برق معمولا بین ۶ تا ۹ متر است و با توجه به امکان استفاده به میزان دلخواه از طول سیم برق، میتوان مدعی شد هر چه سیم برق طولانیتر، بهتر! البته به شرطی که در حجم کلی جارو تأثیر نداشته باشد و از همه مهمتر سیمجمعکن مناسب با طول و وزن کابل برق طراحی و استفاده شود.
دمنده
برخی جاروبرقیها از هوای خروجی موتور بهعنوان دمنده استفاده میکنند. در این موارد میتوان با نصب لولههای جاروبرقی به خروجی هوا از باد پرقدرت دستگاه استفاده کرد. برخی تولیدکنندگان این قسمت را اگزوز مینامند. باید توجه داشت که هوای خروجی از اگزوز جارو از فیلتر رد نمیشود و ممکن است حاوی گردوخاک و ذرات معلق باشد.
فیلترها
هوای مکیده شده توسط موتور جارو در مسیر خود میتواند از فیلترهای تعبیهشده در جارو عبور کند و سپس از دستگاه خارج شود. تقریباً تمام جاروهای خانگی ِ این روزهای بازار لوازمخانگی برقی دارای حداقل یک فیلتر و آنهم فیلتر «هپا» هستند.
پارویی
پارویی همان قسمتی است که روی زمین قرارگرفته و مکش از طریق مجرای آن انجام میشود. بسیاری از جاروها از پاروییهای ساده بهره میبرند و تنها با فشردن یک دکمهی پدالی روی آن، برسی زیر آن بیرون میآید تا جارو کردن فرش و موکت بهتر انجام شود. برخی جاروها به همراه پاروییهای مخصوص برای کارهای خاص عرضه میشوند و درواقع بیش از یک پارویی دارند. البته خیلی وقتها این پاروییهای متنوع تنها به درد تبلیغات میخورند و در طول عمر جارو از آنها استفاده نمیشود. برخی شرکتها با تغییر ظاهری روی پارویی اصلی باعث بهبود عملکرد آن شدهاند. در این پاروییها تغییر شکل از حالت خطی به نوکتیز و نیز ایجاد مجاری متعدد و هدفمند زیر پارویی، نصب چرخهای متعدد و کارآمد و غیره باعث بهبود چشمگیر کارآیی آن شدهاند.
سریهای متعدد
قطعات کوچکی همراه جاروها به کاربر ارائه میشود که هر یکشکل خاصی دارند و برای کار خاصی هم طراحی و ساختهشدهاند. این قطعات به سریهای گوشه و کناره و سری برسی معروف هستند. برخی تولیدکنندگان این سریها را طوری به هم متصل درست کردهاند که به شکل یک قطعه در اختیار کاربر قرار میگیرند و بهاینترتیب نگهداری آنها و استفاده از آنها راحت میشود. از این سریها برای تمیز کردن قرنیزها، بین کوسنهای مبل و پردههای ضخیم استفاده میشود.